One Million Cups #4

Impact Hub Ankara
2 min readDec 6, 2023

Mayıs ayında yapılan buluşmanın konusu sürdürülebilir/yavaş modaydı. Hızlı modanın doğa için sürdürülebilir olmadığını bilen ve ihtiyaç dışında kıyafet alınmasının önüne geçmeyi amaçlayan üç girişimi ağırladık.

Thinkwhite: Sadece kıyafet dolabında değil hayatta da fazlalık olan herhangi bir şeyden iyilik gelmeyeceğini düşünen Thinkwhite, tasarımlarını olabildiğince sade ve ulaşılabilir tutmaya çalışıyor. Kadın ve yerel üreticilerle çalışan ekip, üreticilerle iletişim kurarken yaşadıkları zorlukları ve uzun süren üretim sürecinin yol açtığı yetersiz miktardaki yedeklemeyi aşmaya çalışıyor. Daha fazla reklam için desteğe ihtiyacı olan Thinkwhite, buluşmanın ilerleyen dakikalarında katılımcılardan bazı markaların iletişim ağına erişim sözü alırken, diğer üreticilerle de tanışma fırsatı elde etti. Minimalist bir yaklaşım benimseyen markayla bu odakta paylaşım yapan influencerları buluşturmak belki de destekler sayesinde mümkün olabilecek.

Ayma Active: Hayatın rahatsız şeyler giymek için çok kısa olduğunu düşünen Ayma Active, ailedeki kadınların üç nesildir emek emek işlediği bir geçmişe sahip. Sürdürülebilir olmanın, sahip olunan değerlerin bir bütünü olduğundan bahseden ekip, sosyal medya hesaplarında #sürdürülebilirsalı etiketiyle yavaş modayı anlatan kısa paylaşımlar yapıyor ve takipçilerine bu felsefeyi anlatıyor. Ayma Active ekibi, buluşmada döngüsel üretime geçmek istediklerini, hem üretim alanında hem de idari alanda ekiplerini büyütmeye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Sürdürülebilirlik alanında kendilerini nasıl geliştirebileceklerine dair bir uzman görüşmesi sözü aldı. Bunun yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin IPA projesi kapsamında üreticilerin kapasitesini geliştirmeyi hedefleyen bir çalışmaya katılmaları kendilerine tavsiye edildi.

Trtex.org: Sürdürülebilir ve döngüsel moda alanında çalışmalar yürüten ve bu alanda farkındalık yaratmayı amaçlayan Trtex.org, global düşünen ve yerel üreten bir bakış açısına sahip. Yayınladıkları “Ortak Fanzin” aracılığıyla moda ile başka disiplinleri biraraya getiriyorlar. Tüzel kişilik konusunda sorun yaşadıklarını ifade eden ekip, finansal kaynağa da ihtiyaç duyduklarını belirtti ve yakın zamanda üyelik sistemini bir gelir modeline dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi. Katılımcılar tarafından Trtex.org’un bir sistem girişimi olduğunu ve desteklenmesi durumunda bu alanda çalışan diğer girişimlerin de rahatlayacağı belirtildi. Ekibe tüzel kişilik ve iş modeli konusunda danışmanlık sözü verildi. Üreticilere sertifika verilen bir eğitim programının da iyi bir gelir modeli olacağı söylendi.

Sunumlardan sonra “Ekosistem Paylaşımları” bölümünde TÜSİAD’ın “Bu Gençlikte İş Var” programının başlayacağı duyuruldu.

--

--

Impact Hub Ankara
Impact Hub Ankara

Written by Impact Hub Ankara

Impact Hub Ankara, sosyal etki yaratanların buluşma mekanı.